diabetes

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τα κύτταρα να προσλάβουν και να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Η δυσλειτουργία στην παραγωγή ή στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δυο οδηγεί σε υπεργλυκαιμία , δηλαδή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβες σε αρκετά όργανα και γενικότερα στον οργανισμό.

H εξάπλωση του Σ.Δ έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο και σχετίζεται με την επιδημική αύξηση της παχυσαρκίας . Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), ο αριθμός των διαβητικών στην υφήλιο είναι σήμερα 240 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών αγγίζει σχεδόν το 1.000.000, περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού.

O Σ.Δ. είναι σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα διότι, εκτός από τις επιδημικές του διαστάσεις, σχετίζεται με επιπλοκές, οι οποίες περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθεια, νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. αυξάνεται και δυστυχώς προσβάλλει όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους. Η αύξηση αυτή ακολουθεί την επιδημία της παχυσαρκίας και την υιοθέτηση ενός μοντέλου καθιστικής ζωής και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Το κύριο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Σ.Δ. είναι η εκπαίδευση του διαβητικού ασθενούς στον αυτοέλεγχο του σακχάρου αίματος, στη ειδική διατροφή, στην φυσική άσκηση και στην σωστή χρήση των φαρμάκων. Έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να προληφθούν οι επιπλοκές. Ο σωστά εκπαιδευμένος ασθενής με διαβήτη μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια χωρίς επιπλοκές και δυσάρεστα επακόλουθα.

Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός Οικογενειακός Γιατρός – Σύμβουλος διατροφής
Μέλος της Ιατρικής Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Συγγραφέας του βιβλίου «Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι»
Εκδ. Λιβάνη

 

Similar Posts