afthwdis stomatitida simptwmata metadosi therapeia
| |

Πόσο συχνά εμφανίζεται η αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά

Είναι πολύ συχνή αρρώστια της παιδικής ηλικίας και υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά θα πάθουν στοματίτιδα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και συνήθως εμφανίζεται σε περιόδους που ο οργανισμός του παιδιού περνά κάποιο στρες είτε ψυχολογικό είτε σωματικό (π.χ μετά από μια ασθένεια).

Όμως, σε ένα παιδί που παρουσιάζει πολλαπλές ή επίμονες αφθώδεις στοματίτιδες πρέπει να αποκλειστούν

  1. Έλλειψη βιταμίνης Β12, φιλικού οξέος.
  2. Σιδηροπενική αναιμία.
  3. Τροφικές αλλεργίες.
  4. Μειωμένο αμυντικό σύστημα.
  5. Νόσος του εντέρου.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτού του τύπου η στοματίτιδα δεν είναι κολλητική.
Το παιδί μπορεί να εμφανίσει ένα ή πολλαπλά έλκη/φυσαλλίδες, έντονα σάλια, πυρετό και διογκωμένους τους αδένες του λαιμού. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος, ειδικά τις πρώτες ημέρες, και σαν αποτέλεσμα το μάσημα και η κατάποση είναι επώδυνα και το παιδί μπορεί να μη μπορεί να φάει η να πιεί τίποτα.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την αφθώδη στοματίτιδα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν τον πόνο είτε σε μορφή γέλης (gel), είτε σε μορφή διαλύματος που θα σας το φτιάξει ο φαρμακοποιός σας κατόπιν οδηγίας του παιδίατρου (διάλυμα αναισθησίνης) και μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά 15 λεπτά πριν το φαγητό για να μπορέσει το παιδί να ανακουφιστεί λίγο και να φάει.

Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων δώστε του να φάει δροσερά και μαλακά φαγητά και αποφύγετε τα αλμυρά, φαγητά με μπαχαρικά ή ξινούς χυμούς (πχ πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και πονούν.

Πηγή: iatronet

Similar Posts