Baby and Nanny Playing
| | |

Πώς μπορώ να διεγείρω το μυαλό του μωρού μου;

Το μυαλό του παιδιού σας διεγείρεται από τα πράγματα που οι γονείς κάνουν φυσικά για να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Το να κρατάτε το μωρό σας και να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε, το βρεφικό μασάζ και το παιχνίδι όλα προσφέρουν ερεθίσματα που βοηθάνε τους νευρώνες να μεγαλώσουν και να κάνουν νέες συνδέσεις. Όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού και το μωρό σας βρίσκεται σε εγρήγορση, βάλτε το σε ένα σημείο που να σας βλέπει και μιλήστε του για το τι κάνετε.

Άσχετα με το τι θα θέλανε οι κατασκευαστές των παιδικών «εκπαιδευτικών παιχνιδιών» να πιστεύετε, το πιο ευεργετικό πράγμα για το παιδί σας είναι τα απλά πράγματα που κάνετε μαζί. Τα μωρά μαθαίνουν καλύτερα από τους γονείς τους. Λέω στους ασθενείς μου να αφηγούνται τον κόσμο στο μωρό τους. Ονομάστε τα χρώματα και τα πράγματα που βλέπει το μωρό σας. Περιγράψτε τα σύννεφα, τον ουρανό, τα πουλιά και τα δέντρα. Χορέψτε κρατώντας το μωρό σας στην αγκαλιά σας -δίνοντας έμφαση στο ρυθμό της μουσικής το μωρό σας θα αποκτήσει την πρώτη του αίσθηση ρυθμού. Δώστε του την ευκαιρία να εξερευνήσει την αίσθηση της αφής με διάφορα υφάσματα. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα άλλα «εκπαιδευτικά παιχνίδια» δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρουν τόσα ερεθίσματα στο μωρό σας όσα μπορείτε να του προσφέρετε εσείς.

Ο καλύτερος τρόπος για να διεγείρετε το αναπτυσσόμενο μυαλό του παιδιού σας είναι να χτίσετε μια υγιή προσκόλληση με αυτό. Τα μωρά γεννιούνται με μια προδιάθεση να δένονται με τους γονείς τους και αν διευκολύνετε αυτό τον συναισθηματικό δεσμό κάνετε το καλύτερο πράγμα για το μωρό σας. Αν του μιλάτε, έχετε επαφή με τα μάτια, το αγγίζετε και του κάνετε μασάζ, του τραγουδάτε, μιμείστε τους θορύβους που κάνει, όλα αποτελούν τρόπους για να έρθετε κοντά στο παιδί σας. Όσο πιο καλός ο δεσμός τόσο πιο άνετο θα είναι το μωρό σας στον κόσμο -και θα μπορεί να τον εξερευνεί με μια αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας. Μην δελεαστείτε από τα προγράμματα για τα «σούπερ μωρά» που διατείνονται ότι θα κάνουν το μωρό σας πιο έξυπνο με κάρτες και βίντεο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα προγράμματα λειτουργούν.

Similar Posts