Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στο γάλα. Γι’ αυτό ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε το μωρό είναι η αποστείρωση όλων των σκευών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γεύματος. Εξάλλου η σχολαστική υγιεινή είναι κανόνας που πρέπει να τηρούμε για οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό.

Γιατί χρειάζεται η αποστείρωση

Το έντερο του νεογέννητου είναι αποστειρωμένο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους 12 μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως γαστρεντερίτιδα. Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και προσεκτικά αποστειρωμένο.

Τρόποι Αποστείρωσης

  1. Bράσιμο: Παίρνετε μια κατσαρόλα, τη γεμίζετε με νερό και ρίχνετε μέσα τις πιπίλες και τα μπιμπερό. Αφήστε τα να βράσουν για αρκετή ώρα και αφού σβήσετε το μάτι, αφήστε τα στο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
  2. Αποστείρωση με ατμό: Είναι μια μέθοδος η οποία δε χρησιμοποιεί χημικές ουσίες αλλά είναι αποτελεσματική. Αφού καθαρίσετε καλά τα μπιμπερό του μωρού σας, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην ειδικά κατασκευασμένη συσκευή αποστείρωσης με ατμό και θα σκοτωθούν όλα τα μικρόβια.
  3. Xημική μέθοδος: Είναι η πιο πολυδάπανη επιλογή , αλλά πολύ αποτελεσματική. Η διαδικασία είναι η εξής: θα πρέπει να τοποθετήσετε τις ειδικές ταμπλέτες ή το αποστειρωτικό διάλυμα μέσα στη μονάδα αποστείρωσης. H συσκευή αυτή, διαθέτει θέσεις για τα εξαρτήματα του μπιμπερό του μωρού σας και σας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια!

Πως διατηρούνται αποστειρωμένα τα σκεύη;

Για να διατηρηθούν τα μπιμπερό αποστειρωμένα ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε, τα φυλάμε στη συσκευή αποστείρωσης ή στο ψυγείο, αφού και πάλι τα έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά (η χημική αποστείρωση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αποστείρωσης).

Τι κάνουμε μετά την αποστείρωση;

Αφού έχουμε αποστειρώσει και στεγνώσει όλα τα σκεύη που θα χρειαστούμε, ξεκινάμε την προετοιμασία των γευμάτων του μωρού. Είναι βολικό να ετοιμάσουμε μερικά  μπιμπερό με γάλα και να τα βάλουμε στο ψυγείο, ώσπου  να τα χρησιμοποιήσουμε. Διατηρούνται για 24 ώρες. Κάτι  που πρέπει πάντα να θυμόμαστε: ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί ή που συνιστά  ο παιδίατρος σχετικά με την αναλογία νερού και σκόνης  γάλακτος. Ποτέ δεν πρέπει να προσθέτουμε περισσότερη  σκόνη από αυτή που συνιστάται ή να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό. Το πυκνό γάλα βλάπτει τα νεφρά και το έντερο του μωρού. Βράζουμε κρύο τρεχούμενο νερό.  Δεν χρησιμοποιούμε νερό που έχει ξαναβραστεί ή έχει μείνει βρασμένο πολλή ώρα στην κατσαρόλα. Το  νερό από φίλτρο βρύσης δεν είναι κατάλληλο γιατί έχει  αποδειχθεί ότι πολλές φορές στα φίλτρα αναπτύσσονται μικρόβια.