Πως να μάθουμε στο παιδί να κοιμάται και να μαζεύει τα παιχνίδια μόνο του
Να κοιμάται μόνο του:
- Τους πρώτους μήνες το μωρό σας πιθανόν να κοιμάται ενώ το ταΐζετε ή ενώ τα έχετε αγκαλιά. Καθώς μεγαλώνει και ρυθμίζεται το πρόγραμμα ύπνου, είναι καλύτερο να το βάζετε στο κρεβατάκι όσο είναι ακόμα ξύπνιο ώστε να μάθει να ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του. Και καθώς μεγαλώνει και περνά από διάφορες φάσεις είναι σημαντικό να συνεχίζετε να ενθαρρύνετε το παιδί να μάθει να κοιμάται μόνο του.
- Όταν ταϊζετε το μωρό σας ή αλλάζετε πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε το σε χαμηλό φωτισμό και χωρίς πολύ θόρυβο. Κάντε ό, τι χρειάζεται για τη φροντίδα του και βάλτε το όπως είναι μισοκοιμισμένο πάλι για ύπνο. Μη μιλάτε και μην παίζετε με το μωρό στη διάρκεια των νυχτερινών γευμάτων γιατί έτσι το παροτρύνεται να σας αναζητάει στη μέση της νύχτας όταν ξυπνάει.
- Φροντίστε να υπάρχει ένα αντικείμενο ανακούφισης στην κούνια του παιδιού σας π.χ. πιπίλα. Καλό είναι να το ενθαρρύνετε να μάθει να την βρίσκει μόνο του όταν ξυπνάει το βράδυ και να μην χρειάζεται εσάς για να του τη βάλετε. Γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε δυο τρεις πιπίλες γύρω του. Μπορείτε επίσης να βάλετε δίπλα στο παιδί ένα κουκλάκι ή υφασμάτινο πανί με το οποίο έχετε κοιμηθεί ώστε να έχει τη μυρωδιά σας.
- Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα ύπνου κάθε βράδυ. Ένα τραγούδι, ένα παραμύθι, ένα φιλάκι. Μια σειρά δηλαδή προβλέψιμων γεγονότων που σηματοδοτούν την ώρα ύπνου. Καλό είναι πάντως να βάζετε το μωρό ή το μεγαλύτερο παιδί για ύπνο όταν είναι νυσταγμένο.
- Εφαρμόστε τη ρουτίνα ύπνου στο δωμάτιο στο οποίο το παιδί πρόκειται να κοιμηθεί. Είναι σημαντικό να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στον ίδιο χώρο με σας κι όχι να νιώσει ότι ξαφνικά το εγκαταλείπετε. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο κρεβάτι ή να παίξετε ένα ήρεμο παιχνίδι στο δάπεδο (όχι με παιχνίδια που βγάζουν ήχους ή λάμπουν) έτσι ώστε να συνδέσει την ώρα ύπνου με κάτι ευχάριστο.
- Μην αποκοιμίζετε το παιδί στο κρεβάτι σας, με σκοπό να το μεταφέρετε μετά στο δικό του. Αν είναι μεγαλύτερο και έρχεται το βράδυ στο κρεβάτι σας, αγκαλιάστε το και επιστρέψτε μαζί του χωρίς λόγια στο δωμάτιό του. Στην αρχή μέχρι να συνηθίσει μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές.
- Αντί να κοιμίζετε το παιδί στο κρεβάτι σας, μείνετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι, αν σας το ζητάει. Βγείτε όμως από το δωμάτιό του μόλις το πάρει ο ύπνος.
- Συμφωνήστε να σας φωνάζει, όταν χρειάζεται κάτι, αντί να σηκώνεται και να έρχεται στο υπνοδωμάτιό σας. Αν το παιδί σας ζητάει να το πάτε τουαλέτα ή να του φέρετε νερό είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε. Σιγά-σιγά θα το μάθετε να αυτοεξυπηρετείται π.χ. βάζοντας ένας κυπελάκι με νερό στο κομοδίνο του.
Να μαζεύει τα παιχνίδια του μόνο του:
- Το να μάθει ένα παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια και τα πράγματά του είναι μια σημαντική δεξιότητα που όχι μόνο σας απαλλάσσει από περιττό κόπο αλλά ενισχύει και τον βαθμό της υπευθυνότητάς του.
- Καλό είναι το παιδί να μεγαλώνει σ’ έναν περιβάλλον όπου επικρατεί τάξη πράγμα που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και βάζει τις βάσεις για τις μελλοντικές οργανωτικές του ικανότητες.
- Όσο είναι μικρό μπορείτε να το ενθαρρύνετε να μαζεύει τα παιχνίδια του μαζί σας βάζοντας τα όλα σ’ ένα μεγάλο ανοιχτό κουτί. Είναι σημαντικό να το κάνετε μαζί γιατί στο μικρό παιδί αρέσει να σας μιμείται.
- Κάντε τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι αντί για αγγαρεία βάζοντας ένα εύθυμο τραγούδι στο CD player ή τραγουδώντας μαζί με το παιδί. Μπορείτε επίσης να κάνετε διαγωνισμό για το ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα τα παιχνίδια. Αν το αφήσετε σκοπίμως να νικήσει ακόμα καλύτερα.
- Επίσης, μπορείτε να πλαισιώσετε τη διαδικασία με στοιχεία παραμυθιών και φαντασίας π.χ. να εξοπλιστείτε με το μαγικό ραβδί του «νεραϊδο-μαζέματος» ή μια «μαγική» κλεψύδρα χρονομέτρησης.
- Καθώς το παιδί μεγαλώνει οργανώστε το χώρο με συστήματα αποθήκευσης ώστε να μπορεί να μαζεύει γρήγορα τα παιχνίδια του ανά κατηγορίες π.χ. αυτοκινητάκια, ζωάκια, κούκλες, κουζινικά.
- Αποφύγετε φωνές και απειλές. Ακόμα και στην ηλικία των 6 και των 8 ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε ένα παιδί να μαζέψει τα παιχνίδια του είναι να προτείνετε τη συνεργασία.
- Μην επιμένετε στη λεπτομέρεια. Δεν χρειάζεται τα πάντα να είναι στη θέση τους. Αφήστε το παιδί να μαζέψει το δωμάτιο του με τον τρόπο του κάνοντας σε κάθε περίπτωση θετικά σχόλια για το αποτέλεσμα. Η επιβράβευση του αποτελέσματος (μπράβο που προσπάθησες, μου άρεσε έτσι όπως τα τακτοποίησες κλπ) λειτουργεί θετικά στην υιοθέτηση καλής συμπεριφοράς.