stranger danger don t go say no
|

Πώς να μάθετε το παιδί σας να προστατεύεται από αγνώστους;

Ξεκινήστε με τα βασικά θέματα ασφάλειας. Καλό είναι να ξεκινήσετε τη συζήτηση για βασικά θέματα ασφάλειας σε ηλικία 2-3 ετών. Όταν βγαίνετε έξω, ζητήστε του να μένει κοντά σας. Επίσης, τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι αρκετά ώριμα για να μάθουν πως ονομάζονται τα γεννητικά τους όργανα και ότι δεν επιτρέπεται κάποιος άγνωστος να τους αγγίξει εκεί.

Εισάγετε την έννοια των ξένων. Συνήθως, τα παιδιά είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο σε ηλικία 4 ετών. Για να αποφύγετε να γίνει το παιδί σας φοβικό με κάθε άνθρωπο, τον οποίο δεν γνωρίζει, τονίστε του ότι ένας ξένος δεν είναι απαραίτητα κακός άνθρωπος, απλά κάποιος που δεν ξέρει.

Καθορίστε τι επιτρέπεται και τι όχι. Ορίστε ορισμένους κανόνες για το πώς αντιμετωπίζουμε αγνώστους. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι αν το πλησιάσει ένας ξένος, θα πρέπει να πάει κατευθείαν στο άτομο που το συνοδεύει.

Επισημάνετέ του τους ενήλικες που μπορεί να εμπιστευθεί. Εκτός από τον παππού, τη γιαγιά ή την θεία, υποδείξτε του ορισμένους ενήλικες στους οποίους το παιδί σας μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια.

Αποφύγετε φράσεις που φοβίζουν. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να προφυλάξουν τα παιδιά τους χρησιμοποιούν εκφράσεις που φοβίζουν όπως: «Ένας ξένος θα μπορούσε να σε πάρει μακριά από μένα!” ή “μπορεί να μην με ξαναδείς ποτέ!” Όλα αυτά ωστόσο θα τρομάξουν άνευ λόγου το παιδί σας. Οι γονείς πρέπει να βρουν τρόπο να κάνουν το παιδί πιο δυνατό και όχι να το φοβίσουν.

Επαναλαμβάνετε συχνά αυτές τις οδηγίες. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Επειδή όμως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, θα πρέπει να τονίζετε το μήνυμα, σε κάθε ευκαιρία, όπως πριν από μία εκδρομή στον ζωολογικό κήπο, σε κάποιο μουσείο για παιδιά, μια υπαίθρια γιορτή ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εγκυμονούν κίνδυνοι.

Δανάη Παναγιώτου
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Similar Posts