moro klaiei 570
| |

Είναι σωστό να αφήνω το παιδί μου να κλαίει μέχρι να σταματήσει;

Μία από τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις μας ως γονείς είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι θα είναι πάντα ασφαλή και ότι φροντίζουμε τις ανάγκες τους. Ίσως να πεινάνε, να είναι κουρασμένα ή πληγωμένα. Αν το μωρό σας κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο, ψάξτε να βρείτε γιατί. Πρέπει να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου και φαγητού του; Υπάρχει πολύς κόσμος και φασαρία γύρω του; Ή μήπως περνάει κάποια φάση ανάπτυξης και απλώς θέλει περισσότερη προσοχή; Όταν ανταποκρίνεστε με συνέπεια στο κλάμα του μωρού σας, μαθαίνει ότι είστε εκεί για να το προστατεύσετε και θα κλαίει λιγότερο απ’ ότι αν το αφήνατε να κλαίει μέχρι να σταματήσει.

Αυτό είναι ένα αντιφατικό θέμα που επηρεάζει τους νέους γονείς πάρα πολύ. Κανείς δεν μπορεί να σας πει πότε και αν θα αφήσετε το μωρό σας να κλαίει. Πρέπει να αισθάνεστε ότι κάνετε το σωστό πράγμα. Αν δοκιμάσετε μια στρατηγική τύπου το αφήνω να κλαίει μέχρι να σταματήσει για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του μωρού σας, πρέπει να είστε συνεπής και αποφασισμένες για να έχετε αποτέλεσμα. Μέχρι το μωρό σας να έχει πιο αναπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες, το κλάμα είναι μια μορφή επικοινωνίας. Ίσως απλώς να θέλει να το πάρετε αγκαλιά, να το κουνήσετε και να το κρατήσετε ή ίσως να πεινάει, να πονάει, να θέλει καθαρή πάνα ή να είναι πολύ κουρασμένο και να θέλει βοήθεια για να ηρεμήσει. Γενικά καλό είναι να ενημερωθούν για τις διαφορετικές επιλογές που έχουν και να διαλέξουν τη μέθοδο που είναι σωστή γι’ αυτούς.

Το κλάμα των μωρών είναι πρωταρχικά μια μορφή επικοινωνίας που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο τους. Πεινάνε, είναι κουρασμένα, άρρωστα, κρυώνουν, ζεσταίνονται. Ως γονείς είναι καθήκον μας να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και τη διάθεση του μωρού μας και να αλλάζουμε τις καταστάσεις αν είναι απαραίτητο. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να μη συμβαίνει τίποτα και οτιδήποτε και αν κάνουμε δεν βοηθάει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ απλά πρέπει να φορέσουμε ωτασπίδες, να κρατήσουμε το μωρό μας και να το αφήσουμε να κλάψει μέχρι να αποκοιμηθεί. Όταν ξυπνήσει, πιθανόν να είναι μια χαρά. Αν όχι, ή αν είναι συνεχώς νευρικό χωρίς να το συνηθίζει, θα καλούσα τον παιδίατρο.

Το συνεχές και χωρίς ανταπόκριση κλάμα επιδρά αρνητικά στην πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Similar Posts