psires

Ψείρες και κόνιδες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι ψείρες είναι ζωντανοί οργανισμοί (παρασιτικά ζωύφια) που ζουν συνήθως στις τριχωτές περιοχές του σώματος ζώων και ανθρώπων.

Πολλές φορές τις “κολλάμε” όταν είμαστε στην εξοχή και ξαπλώνουμε στο έδαφος ή είμαστε σε κοντινή απόσταση/άμεση επαφή με ένα άλλο άτομο που έχει ψείρες.

Αν και δεν προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες, εντούτοις είναι ενοχλητικές και προκαλούν έντονη φαγούρα.

Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες:

Τι είναι οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μικροσκοπικά έντομα με 6 πόδια που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και του λαιμού και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα (head louse) έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σησαμιού. Τα αυγά της ψείρας (nits), που ονομάζονται κόνιδες, είναι κολλημένα πάνω τρίχες κοντά στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να τα δούμε.

Πως εξαπλώνονται οι ψείρες

Μεταδίδονται συνήθως μέσω της άμεσης επαφής (κεφάλι με κεφάλι) που επιτρέπει στα παράσιτα να μετακινηθούν από τα μαλλιά ενός ατόμου σε εκείνα ενός άλλου. Οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πάνω στα ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, έτσι ακόμα και αν απλά χρησιμοποιήσετε την ίδια βούρτσα/χτένα με ένα άτομο που έχει ψείρες, μπορεί να κολλήσετε και εσείς. Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν από το ένα άτομο στο άλλο.

Πως εντοπίζουμε τις ψείρες

Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι λευκές, καφέ, ή σκούρο γκρι. Τις εντοπίζουμε συνήθως στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή πίσω από τα αυτιά. Οι κόνιδες είναι στρογγυλά ή οβάλ στίγματα που είναι σφιχτά κολλημένα στις τρίχες κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.

Συμπτώματα

Το να εντοπίσετε μια ζωντανή ψείρα είναι συχνά το μόνο σημάδι της μόλυνσης. Σε πολλά παιδιά, οι ψείρες του κεφαλιού δεν προκαλούν καμία ενόχληση. Όταν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, το πιο κοινό πρόβλημα είναι η φαγούρα που μπορεί να ξεκινήσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες αφότου οι ψείρες “εγκατασταθούν” στο κεφάλι του παιδιού.

Γιατί προκαλούν φαγούρα;

Η φαγούρα προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση του δέρματος στα δαγκώματά τους. Είναι πιθανό ο έντονος κνησμός να οδηγήσει σε πιο σοβαρές δερματικές μολύνσεις αν το παιδί ξύνεται πολύ και πληγώνει την επιδερμίδα στο τριχωτό της κεφαλής. Αν το δέρμα γίνεται κόκκινο, πρησμένο, και πονάει ή οι λεμφαδένες στο λαιμό γίνουν πιο μαλακοί, αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας λοίμωξης του δέρματος και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Πως αντιμετωπίζονται οι ψείρες

Υπάρχουν στα φαρμακεία διάφορα προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε και τα οποία είναι ασφαλή, αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από εκχύλισμα χρυσάνθεμου ή κάποια συνθετική εκδοχή του. Θεωρούνται ασφαλή, αλλά δεν συνιστώνται πάντα για μικρά παιδιά. Τα προϊόντα αυτά σκοτώνουν τις ζωντανές ψείρες, αλλά δεν απαλλάσσουν από τις κόνιδες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το προϊόν που είναι ασφαλέστερο για το παιδί σας.

Πρόληψη ενάντια στις ψείρες

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνισή τους. Η καλύτερη άμυνα ενάντια στις ψείρες είναι να εξετάζετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού για να τις εντοπίσετε νωρίς και προτού εξαπλωθούν στο σπίτι ή/και σε άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Πηγή: onmed

Similar Posts