ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
| |

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον παιδικό στραβισμό.

Ο στραβισμός είναι μια νόσος στην οποία τα μάτια του παιδιού δεν είναι παράλληλα, δηλαδή δεν εστιάζουν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με στραβισμό (συγγενής στραβισμός- οι μυς των ματιών δε συγχρονίστηκαν σωστά) ή αυτός να αναπτυχθεί αργότερα κυρίως λόγω υπερμετρωπίας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τα μάτια του παιδιού δεν εστιάζουν σε ένα κοινό σημείο. Έτσι, ενώ το ένα μάτι εστιάζει κανονικά, το άλλο είτε στρέφεται προς τα μέσα (συγκλίνων στραβισμός) είτε προς τα έξω (αποκλίνων στραβισμός). Το παιδί πουστραβίζει μπορεί να γέρνει το κεφάλι του προκειμένου να κάνει σωστή εστίαση ή να παραπονείται ότι βλέπει διπλά. Ύποπτο για στραβισμό είναι επίσης οποιοδήποτε παιδάκι έχει συνεχώς τα μάτια κλειστά. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε μάτι εστιάζει αλλού και στέλνει διαφορετικό μήνυμα στον εγκέφαλο μπερδεύοντάς τον, για αυτό το παιδάκι κρατάει τα μάτια του κλειστά προκειμένου να αποφύγει τη θαμπάδα. Προκειμένου να μην μπερδεύεται ο εγκέφαλος μαθαίνει επίσης να αγνοεί τα μηνύματα που στέλνει το ένα μάτι κάθε φορά με αποτέλεσμα να έχουμε εξασθένηση της όρασης σε αυτό το μάτι (αμβλυωπία).

Φυσιολογικά μπορεί να παρατηρηθεί στραβισμός σε βρέφη 2-4 μηνών. Από τους 4 μήνες όμως και έπειτα δεν είναι φυσιολογικό και το παιδί πρέπει να το δει οφθαλμίατρος.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Η εμφάνιση του στραβισμού απαιτεί άμεση οφθαλμολογική εξέταση για την εντόπιση

της αιτίας και τη θεραπεία. Η θεραπεία έχει σκοπό την αποκατάσταση και διατήρηση της καλής όρασης καθώς και την ευθυγράμμιση των δύο ματιών. Μετά από μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και ανάλογα την αιτία ο οφθαλμίατρος είναι δυνατόν να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία είτε με γυαλιά είτε χειρουργική. Στην περίπτωση της αμβλυωπίας το κλείσιμο του καλού ματιού βελτιώνει την όραση του αμβλυωπικού ματιού και συχνά είναι χρήσιμο.

Πηγή: sigmalive

Similar Posts