athritida
|

Σε τι οφείλεται η παρουσία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο σώμα μας

Η έλλειψη ηλιοφάνειας αποτελεί αιτία ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Νέα μελέτη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια κλίματα – τα οποία έχουν λιγότερη ηλιοφάνεια – είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν καταγραφεί στις βόρειο-ανατολικές πολιτείες της Αμερικής, όπως το Βέρμοντ, το Νιου Χαμσάιρ και το νότιο Mέιν, οι οποίες έχουν λιγότερη ηλιοφάνεια από νοτιότερες πολιτείες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης D, την οποία προφέρει το ηλιακό φώς, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ερευνητές ανακάλυψαν το συσχετισμό μεταξύ βιταμίνης D και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όταν εξέτασαν 461 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και τις σύγκριναν με 9.220 υγιείς.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Veronica Vieira, από τη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστήμιου της Βοστώνης, δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα. Πριν από την ανάλυση, ενδιαφερόμασταν περισσότερο για τη σχέση της ασθένειας με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν είχαμε δώσει μεγάλη σημασία στα γεωγραφικά πλάτη»

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει επίσης συσχετισμό βιταμίνης D και έλλειψης ηλιοφάνειας με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα συμπτώματα/ενδείξεις της αρθρίτιδας που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν
1. Πόνο ή πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις
2. Πόνο στα γόνατα ή τα ισχία (γοφούς) όταν ανεβαίνετε σκάλες ή περπατάτε
3. Δυσκαμψία στις αρθρώσεις νωρίς το πρωί
4. Δυσκολία στο ντύσιμο π.χ. δένοντας κορδόνια παπουτσιών ή κουμπώνοντας κουμπιά
5. Δυσκολία μπαίνοντας και βγαίνοντας από αυτοκίνητα
6. Κόπωση
7. Μυϊκή αδυναμία
8. Απώλεια κίνησης ή κινητικότητας
9. Ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
10. Απώλεια βάρους
11. Ήπιο πυρετό ή νυχτερινούς ιδρώτες
12. Δερματικά ερυθήματα 
Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά της αρθρίτιδας, ωστόσο, και μπορούν να προκληθούν από άλλες ασθένειες. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παρόντα σε όλους τους τύπους αρθρίτιδας.

Η άρνικα χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ρευματισμούς, κακώσεις του μυοσκελετικού, σε πόνους στο σώμα και τις κακώσεις σε αρθρώσεις που οφείλονται είτε σε υπερβολική άσκηση είτε σε κάποιο τραυματισμό.

Similar Posts