11
| |

20 Συμβουλές για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου!

Η αυτό-αξία ως έννοια, αλλά και ως πραγματικότητα βασίζεται σε δυο πολύτιμες αρετές, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Δυο σπουδαίες αξίες οι οποίες δεν καθορίζονται από εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά από μια ακαθόριστη εσωτερική δύναμη που κρύβεται μέσα μας.

Ο καθένας από μας έχει μια άποψη για τον εαυτό του. Το σύνολο των απόψεων αυτών βρίσκονται στο επίκεντρο της αυτοεκτίμησης μας και επηρεάζουν καθοριστικά το πώς νιώθουμε τον εαυτό μας και το πώς νομίζουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι. Η αυτοεκτίμηση μας δεν είναι όμως κάτι στατικό και αμετάβλητο. Είναι κάτι ευμετάβλητο και άμεσα καθοριζόμενο από τις πεποιθήσεις μας, οι οποίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ως αποτέλεσμα των περιστάσεων και των εμπειριών μας.

Όταν η αυτοεκτίμηση μας είναι χαμηλή, τότε κάνουμε περισσότερες αρνητικές σκέψεις, επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας και σε όσα δε μπορούμε να έχουμε ή να κάνουμε ακόμα και όταν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όταν η αυτοεκτίμηση μας είναι υψηλή, τότε κάνουμε θετικές σκέψεις. Είμαστε περισσότερο τολμηροί, δυναμικοί και αισιόδοξοι ακόμα κι όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες.

Με άλλα λόγια δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες που διαμορφώνουν την προσωπική μας εκτίμηση για τον εαυτό μας, αλλά οι πεποιθήσεις μας που διαμορφώνουν την υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αν και η χαμηλή αυτοεκτίμηση από μόνη της δεν είναι ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, εντούτοις επηρεάζει την ψυχική μας ισορροπία. Συνδέεται άμεσα με διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, κοινωνική φοβία. Μένοντας στις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας μειώνουμε τη δυναμική μας, την αντοχή και την ικανότητα μας στην αντιμετώπιση των πιέσεων της ζωής. Ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτοεκτίμησης στη ζωή μας μπορεί μεγάλος σε όλους τους τομείς της ζωής με χαμηλές επιδόσεις στις σπουδές, στην εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές.

Ακόμα όμως και αν η αυτοπεποίθηση είναι χαμηλή, μπορεί εύκολα να βελτιωθεί προσδιορίζοντας και αλλάζοντας τις αρνητικές πεποιθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ανιχνεύσουμε των πυρήνα των αρνητικών μας σκέψεων και να εξακριβώσουμε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση τους.

Πολύ συχνά οι αιτίες ανιχνεύονται σε αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, αλλά και της ενήλικης ζωής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι το πιο σημαντικό σε πρώτο επίπεδο, είναι η θέληση της αλλαγής! Σε δεύτερο επίπεδο είναι απαραίτητη η εξακρίβωση των πραγμάτων και των καταστάσεων που προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και η αντικατάσταση τους με θετικά προσωπικά κίνητρα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καθημερινή προσπάθεια η οποία δε πρέπει να σταματά ποτέ και απαιτεί θέληση, επιμονή και δυναμό.

Είκοσι πραγματικά χρήσιμες συμβουλές για την τόνωση της αυτοπεποίθησης σου βρίσκονται εδώ.

 1. Πίστεψε στον εαυτό σου και μη το βάζεις κάτω ποτέ!
 2. Σταμάτα να παραπονιέσαι στους άλλους για σενα.
 3. Σταμάτα να κρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου.
 4. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.
 5. Αποδέξου τις φιλοφρονήσεις.
 6. Προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά πράγματα για σένα και τις δυνατότητες σου.
 7. Κάνε παρέα με ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σε στηρίζουν ψυχολογικά.
 8. Απομακρύνσου από αρνητικούς ανθρώπους που σου ρίχνουν το ηθικό και σε γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα.
 9. Δοκίμασε και αναγνώρισε τα ταλέντα και τα προτερήματα σου.
 10. Να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε μεταχειρίζεται χωρίς σεβασμό.
 11. Κράτα ημερολόγιο με τις καταστάσεις που σου δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις και προσπάθησε να τις αποφεύγεις.
 12. Αξιοποίησε το χρόνο σου δημιουργικά π.χ. βρες νέα χόμπι, δημιουργικές δραστηριότητες.
 13. Κάνε μια δουλειά που να σε γεμίζει ψυχολογικά και (οικονομικά).
 14. Αξιοποίησε τη δύναμη που σου χαρίζει η εθελοντική προσφορά.
 15. Κάνε κάτι καλό μόνο για εσένα κάθε μέρα.
 16. Επιβράβευσε τον εαυτό σου με δώρα μετά από κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία.
 17. Συγχώρεσε αυτούς που σε πλήγωσαν.
 18. Απόλαυσε την κάθε μικρή καθημερινή απόλαυση της ζωής σου.
 19. Μην εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις και πες ευχαριστώ για αυτά που έχεις
 20. Αγάπησε τον εαυτό σου για αυτό που εισαι.

Η τόνωση της αυτοπεποίθησης δε σταματά ποτέ και πρέπει να είναι ένας στόχος καθημερινός, γιατί είναι μια ανάγκη διαρκής η αγάπη για τον εαυτό μας!

Πηγή: neolaia.gr

Similar Posts