7a7a1b5b62bd91f168816ae073e91b87 L
|

Πως πρέπει να ενθαρρύνω το παιδί μου να μιλήσει;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλάτε στο παιδί σας με κάθε ευκαιρία. Κάποιοι τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Σχολιάστε τα πράγματα που κάνετε με το μωρό σας σε κάθε ευκαιρία και να σκέφτεστε φωναχτά. Όταν το έχετε στην αλλαξιέρα, να λέτε δυνατά τι κάνετε. Διαβάστε την εφημερίδα δυνατά αντί από μέσα σας. Στο αυτοκίνητο, αντί να προγραμματίζετε σιωπηλά την ημέρα σας, αφηγηθείτε τη στο παιδί σας.

Το μωρό σας μάλλον λέει μωρουδίστικα λογάκια και ίσως και τις πρώτες του «λέξεις». Με αυτό εννοώ ότι τα μωρά χρησιμοποιούν συγκεκριμένους ήχους που αντιπροσωπεύουν τις πρώτες λέξεις. Αυτή η γλώσσα ίσως να μην ακούγεται όπως η γλώσσα των ενηλίκων, αλλά είναι ο τρόπος επικοινωνίας του μωρού σας. Για παράδειγμα, προτού το μωρό μου πει τη λέξη «γάλα», άρχισε να λέει «λα, λα, λα» όταν ήθελε γάλα. Αυτό έγινε η πρώτη λέξη. Μέχρι ενός έτους, τα περισσότερα μωρά έχουν πει τρεις λέξεις, κάποια ίσως και περισσότερες. Η επικοινωνία δεν είναι μονόδρομος. Ακούστε το μωρό σας και μιλήστε του. Προσπαθείτε να δείτε ποιους ήχους χρησιμοποιεί περισσότερο για να επικοινωνήσει. Αν ακούτε και ανταποκρίνεστε, το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί νέους ήχους για να λεξικοποιήσει τις ανάγκες του. Συνεχίστε να αφηγείστε και να λέτε πράγματα για τον κόσμο του μωρού σας. Το μωρό σας καταλαβαίνει περισσότερα από όσα μπορεί να πει.

Τα μωρά που είναι εννέα μηνών και άνω μιλάνε τη δική τους γλώσσα. Σύντομα θα λένε μεμονωμένες λέξεις. Αυτή είναι η φυσική πρόοδος της γλώσσας που αναπτύσσεται τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους. Τα περισσότερα μωρά απλώς χρειάζονται να βρίσκονται γύρω σε άλλους ανθρώπους για να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη διαδικασία μιλώντας στο μωρό σας και διαβάζοντάς του βιβλία. Κοιτάξτε το και μιμηθείτε το καθώς μουρμουράει, κάνοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που σύντομα θα μιμηθεί. Δεν είμαι υπέρ φωτογραφιών, ειδικών κασετών και οποιουδήποτε άλλου «εκπαιδευτικού» υλικού για παιδιά που αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Similar Posts