banana
|

Η διατροφική αξία της Μπανάνας

Είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, η μπανάνα με τη γλυκιά της γεύση είναι ένα από τα πιο ποιοτικά σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα. Καταναλώνεται ωμή, τηγανιτή, ψητή ή αποξηραμένη σε στρογγυλές επίπεδες φέτες.

  • Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στην μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρωπινού οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδηρού και την σύνδεση κύτταρων του αίματος.
  • Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρολό στην πρωτεΪνοσύνδεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για την μυϊκή συστολή.
  • Η μπανάνα θεωρείται μια «νάρκη» καλίου, η όποια πετυχαίνει καλύτερη συγκέντρωση και «απογειώνει» την ικανότητα μάθησης μικρών και μεγάλων! Μελέτη σε 200 μαθητές στο σχολειό Twickenhamτης Αγγλίας, που κατανάλωναν μπανάνα για πρωινό ή στο διάλλειμα, έδειξε ότι κατάφερα να παραμείνουν πολύ πιο συγκεντρωμένοι στο μάθημα.

Ευεργετικές ιδιότητες

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες A,B,E,C καθώς και σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο).
  2. Έχει υψηλή θερμιδική αξία, η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με το μέγεθος της. Μις μπανάνα μικρού μεγέθους αποδίδει 86 θερμίδες ενώ μια μεγάλη αποδίδει 160 θερμίδες .
  3. Συμβάλει στην εκτέλεση των καθημερινών λειτουργιών του οργανισμού, δίνοντας την ενεργεία που απαιτείται.
  4. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και βοηθού στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
  5. Αντιμετωπίζει τις εντερικές διαταραχές , όπως τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα.
  6. Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών.
  7. Έχει μαλακτικές ιδιότητες για το στομάχι, απαλύνοντας τους πόνους που προέρχονται από έλκος.
  8. Καταπολεμά το άγχος, τη κατάθλιψη και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
  9. Η περιεκτικότητα του σε σίδηρο βοηθού καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
  10. Ενισχύει τη δύναμη του εγκέφαλου και τη μνήμη.
  11. Η τακτική κατανάλωση μπανάνας εξασφαλίζει γέρα οστά, λόγω της περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

Εμποδίζει την αϋπνία κατά τις βραδινές ώρες. Εάν καταναλώνετε τακτικά μπανάνες πριν κοιμηθείτε , τότε θα έχετε έναν ήσυχο ύπνο.

Πηγή: Parents Magazine

Similar Posts